Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Πρόληψη ατυχημάτων στην πισίνα


Αφορμή για αυτό το post είναι η εμπειρία που είχα σήμερα στην πισίνα. Στο κολυμβητήριο έρχονται μαθητές από σχολεία για μάθημα κολύμβησης συνοδευόμενα από τους δασκάλους και τους προπονήτες τους. Μικρά παιδάκια από 2 εώς 5 ετών κυρίως από ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Σήμερα λοιπόν λίγο πριν μπουν στην πισίνα, 4 παιδάκια ζήτησαν να πάνε στην τουαλέτα και μια δασκάλα ενέλαβε να πάει και τα 4 μαζί. Γυρίζοντας όμως στην πισίνα, τα παιδάκια άρχισαν να τρέχουν για να προλάβουν τους φίλους τους που είχαν ήδη πέσει στο νερό με αποτέλεσμα ένα από αυτά να γλιστρήσει και να πέσει στα πλακάκια ευτυχώς χτυπώντας μόνο το πόδι του και όχι σε άλλο επικίνδυνο σημείο. Ενημέρωσα τη δασκάλα ότι απαγορεύεται να τρέχουμε στην πισίνα και εκείνη απλά κατέβασε το κεφάλι αποδεχόμενη την παρατήρηση. 
Δείτε μερικούς χρυσούς κανόνες για την ασφάλεια των παιδιών στην πισίνα :

• Ποτέ μην αφήνετε το παιδί μόνο του, χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενήλικα, κοντά σε πισίνα.

• Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν έχει μόνο του πρόσβαση στην πισίνα ή σε άλλο σημείο με συγκεντρωμένο νερό.

• Φροντίστε να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός διάσωσης (σωσίβιο, σκοινί κλπ.).

• Απομακρύνετε όλες τις καρέκλες και τα τραπέζια από την περιοχή της πισίνας, γιατί το παιδί μπορεί να ανέβει και να πέσει στο νερό.

• Όταν είναι κοντά στην πισίνα και δεν ξέρει μπάνιο, φροντίστε να φοράει πάντα το σωσίβιο ή τα τουβλάκια με το "μακαρόνι" του.

• Μετά το μπάνιο βγάλτε όλα τα επιπλέοντα αντικείμενα, όπως παιχνίδια και φουσκωτά, από το νερό, ώστε να μην δελεάζεται.

• Μάθετε να εφαρμόζετε τις πρώτες βοήθειες και πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που κινδυνεύει από πνιγμό.

• Μάθετε στο παιδί να κολυμπά από μικρή ηλικία, καθώς και το να έχει την αίσθηση του κινδύνου.

• Περιφράξτε όλη την περιοχή γύρω από την πισίνα με συνεχόμενες μπάρες-φράκτες με ελάχιστο ύψος 1μ., εφοδιασμένους με πόρτα -κατά προτίμηση αυτόματη, με ερμητικό σκέπαστρο, με ηχητικό συναγερμό και υπέρυθρες ακτίνες, τοποθετημένο στην επιφάνεια του νερού ή γύρω από την εγκατάσταση, ώστε να ανιχνεύουν την προσέγγιση του παιδιού (ενημερωθείτε από τον τεχνικό, που εγκατέστησε την πισίνα σας). 

Eίναι απαραίτητο να θυμάστε πάντα ότι:

• Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από 3 λεπτά, ακόμη και σε νερό στάθμης 30 cm.

• Ένα παιδί, που δέχεται τις πρώτες βοήθειες αμέσως, έχει πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να σωθεί 
από πνιγμό.

• Να επισκέπτεστε μόνο πισίνες, που λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα ασφάλειας για παιδιά (περίφραξη, ύπαρξη εξοπλισμού διάσωσης, παρουσία ειδικού επιτηρητή κλπ.).

Θερμή παράκληση : Όσοι αναδημοσιεύετε τις αναρτήσεις μου, παρακαλώ πολύ, να βάζετε το όνομά μου ή την ονομασία του blog, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που βίωσα πριν από μερικούς μήνες με την οικειοποίηση των κειμένων μου. Ευτυχώς, οι περιπτώσεις αυτές είχαν καλή κατάληξη, καθώς αντιμετωπίστηκαν με ευπρέπεια και κατανόηση. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά μου να αναδημοσιεύετε τα κείμενά μου γιατί καταλαβαίνω ότι σας αρέσουν, όμως, κάθε λέξη που γράφω, βγαίνει από την ψυχή μου και ανήκει σε μένα. Δεν εκφραζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο κι αυτό είναι που μας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς. Τα γραπτά μου και ο τρόπος έκφρασής μου αποτελούν την πνευματική μου ταυτότητα, γι’ αυτό το μόνο που ζητώ, είναι να αναφέρετε την πηγή όσων αναδημοσιεύετε, ως φόρο τιμής για την προσφορά μου στη γραφή. Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για την εκτίμηση και για τον σεβασμό!