Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ιατρική μπάλα. Ένα αρχαίο εργαλείο στη σύγχρονη εποχή

Ιατρική μπάλα ή αλλιώς medicine ball, είναι μια μπάλα που ζυγίζει απο 1-5 κιλά και χρησιμοποιείται σε ασκήσεις εκγύμνασης για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης για αντοχή και δύναμη , καθώς επίσης και για αποκατάσταση τραυματισμών στους αθλητές.
Η ιστορία της όμως, μας πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω στην αρχαία Ελλάδα και μας γεμίζει περηφάνια διότι η ιδέα για την δημιουργία της μπάλας προήλθε από ένα σπουδαίο ελληνικό μυαλό. Ο διάσημος γιατρός της αρχαιότητας Ιπποκράτης είναι ο εφευρέτης του εργαλείου αυτού όταν σκέφτηκε να γεμίσει με άμμο δέρματα ζώων και να δημιουργήσει σφαίρες τις οποίες χρησιμοποιούσε για να αποκαταστήσει τραυματισμούς αθλητών με ασκήσεις όπως την κίνηση/ρίψη της μπάλας μπρος και πίσω. Μεταγενέστερα ο διάδοχος του ο Κλαύδιος Γαληνός συνέχισε την πρακτική αυτή και για την εκγύμναση μονομάχων στη Ρώμη. Στα τέλη του 19ου αιώνα η μπάλα ονομάστηκε ιατρική μπάλα και έγινε ευρέως γνωστή καθώς συμπεριλαμβανόταν σε προπονήσεις μαζί με αλτήρες, ράβδους και μπάρες πρώτα από γυμναστές στο Harvard της Αμερικής.
Επίσης το 1933 ο γυμναστής του Προέδρου των ΗΠΑ Herbert Hoover, επινόησε ένα παιχνίδι με ιατρική μπάλα για να κρατήσει σε φόρμα τον Πρόεδρο. Ονομάστηκε Hoover-Ball και παιζόταν σε γήπεδο ίδιο με αυτό του τέννις συνήθως από 4 άτομα τα οποία έριχναν την μπάλα ο ένας στον άλλον με χαμένο εκείνον που θα έχανε να πιάσει και να επιστρέψει την μπάλα στο αντίπαλο μέρος του γηπέδου.
Γυμνάζει στήθος, χέρια, πόδια ανάλογα την άσκηση και είναι ευχάριστη στη χρήση γιατί έχεις την αίσθηση ότι κρατάς μια μπάλα η οποία θυμίζει παιχνίδι και όχι κάποιο δύσκολο μηχάνημα εκγύμνασης. Αυτοί που χρησιμοποιούν την ιατρική μπάλα περισσότερο είναι συνήθως οι πυγμάχοι και οι παλαιστές οι οποίοι θέλουν να χτίσουν δυνατούς κοιλιακούς μυς και αποζητούν τη μέγιστη μυική ενδυνάμωση με συνδυασμό αντοχή.
Μερικές γνωστές ασκήσεις με τη μπάλα είναι τα βαθιά καθίσματα, οι πλάγιες κάμψεις, τα push ups και οι ρίψεις σε συνεργασία με άλλον αθλητή. Η εκγύμναση απαιτεί καλό ζέσταμα και σωστή τεχνική στην εφαρμογή των ασκήσεων για καλό αποτέλεσμα και προσοχή στις αρθρώσεις για να μην βάζουμε υπερβολικό φορτίο ιδιαίτερα στις ασκήσεις που αφορούν τα πόδια. Εγώ τη χρησιμοποιώ για κοιλιακούς και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη διότι δεν εκτελώ τις κλασικές ασκήσεις που καταπονούν τη μέση αλλά τις εναλλακτικές της ιατρικής μπάλας που είναι κατά πολύ πιο αποδοτικές και ευχάριστες.
Ευχαριστούμε τον Ιπποκράτη για μια ακόμα σημαντική ανακάλυψη...